För en del är hudirritation efter rakning ett gissel, men som tur är finns vissa möjligheter att minska risken för irriterad hud genom att sluta raka med multibladshyvel och istället skaffa sig en rakkniv.

Att lära sig raka med rakkniv är inget man gör på fem minuter, men när man väl har fått in snitsen är det en färdighet man kan ha nytta av år ut och år in. En av de många fördelarna med att raka med rakkniv är att man bara rakar med ett enda blad. Dagens moderna rakbladskassetter är nästan alltid av multiblads typ med två, tre eller till och med fler blad. När flera stycken blad passerar i tät följd över samma hudyta händer det lätt att huden inte har tillräckligt med raklödder på sig när de sista bladen passerar, vilket ökar risken för hudirritation.

En annan anledning till att rakning med rakkniv tenderar att vara mer skonsam mot huden är vårt beteende. Med en säkerhetshyvel kan man blir frestad att pressa hårdare än man ska mot huden under rakningen, till exempel för att kompensera för att bladen inte längre är tillräckligt vassa eller för att kassetten börjar bli tilltäppt av hårstrån och borde rengöras eller bytas ut. Besitter man grundläggande självbevarelsedrift kommer man däremot inte att trycka så hårt när man rakar med en rakkniv, utan då får man bita i det sura äpplet och ge rakkniven en omgång med strigeln tills kniven är ren och vass igen.

Viktigt: När man först byter från en rakmetod till en annan är det helt normalt att initialt drabbas av mer hudirritation än mindre, eftersom man är ovan vid den nya metoden. Det är lätt att små skrap- eller skärsår uppstår innan man har lärt sig hur man gör.

Tips: Ett alternativ för dig som inte vill gå hela steget till rakkniv är att införskaffa en bra rakhyvel som är avsedd att fästa ett enda rakblad i.

Tips 2: Skaffa dig en bra ansiktskräm för män som är utvecklade för att  motverka infektioner och hjälpa till med hudens läkning.

hud

Hur kan rakniv minska risken för inåtväxta hårstrån?

De flesta moderna multibladshyvlar är utformade så att de drar/lyfter upp hårstråna precis innan de skär av dem. Detta för att skapa en närmare rakning trots att bladen inte går supernära huden. Istället för att bladet skär av hårstrået precis ovanför huden lyfter hyveln alltså upp strået en bit, rakbladet skär av det i denna position (en liten bit ovanför huden), och sedan släpps hårstrået ned igen och drar sig tillbaka till sin naturliga nivå. Detta innebär att hårstråets översta del nu befinner sig en bit under hudytan. Man får ett härligt slätt resultat precis efter rakningen, men problem kan lätt uppstå när hår hårstrået börjar växa ut igen. Det är nämligen lätt hänt att håret inte hittar rätt utgång utan istället försöker ta sig ut genom intakt hud eller börjar växa åt fel håll – vilket resulterar i ett inåtväxt hårstrå. Inåtväxta hårstrån skadar huden, vilket resulterar i hudirritation, och infektioner uppstår lätt i den skadade huden.

När man rakar med rakkniv lyfts inte hårstrået upp, utan strået skärs av precis ovanför huden. Man får fortfarande ett mycket slätt och nära resultat, men minskar risken för hårstrån som växer fel.

Viktigt: Att raka sig med rakkniv minskar risken för felväxta hårstrån, men det går inte att få ned risken till noll procent. Vissa personer har till exempel en ökad genetisk risk för att drabbas av hudproblem på grund av felvuxna hårstrån efter rakning och vaxning, och då får man lätt problem oavsett vilken metod man använder.