Kokosolja som på bilden ovan är en populär bas i skäggoljor.

För att förebygga och behandla torr hud

Skäggolja förebygger torr hud, och kan också användas för att behandla hud som redan blivit torr. När huden börja bli bättre igen ska man inte sluta använda skäggolja, för då är problemen troliga att återkomma. Applicera skäggolja en gång per dag som en del av din dagliga rutin.

Många skäggproblem har sitt ursprung i att huden har fått bli alldeles för torr. Torr hud ökar risken för klåda, utslag och dålig lukt. Torr hud blir lätt skadad, och i sprickorna kan patogener som bakterier och virus få fäste.

Har du problem med torr hud bör du även se över vilket schampo du använder för skägget och hur ofta du schamponerar det. Har man t ex problem med dålig lukt är det frestande att börja schamponera skägget varje dag och använda starka rengöringsmedel, men ofta är det bättre att välja ett milt schampo avsett för känslig hud och bara schamponera skägget en eller två gånger per vecka. Använd skäggolja sju dagar i veckan för att förbättra huden. Under övergångsperioden innan den dåliga lukten har försvunnit kan en skäggolja med god doft dessutom dölja odören, så att du inte blir lockad att börja schamponera varje dag igen.

För att förebygga mjäll

Att hålla sin hud i bra kondition minskar risken för att svampar som orsakar mjäll ska kunna få fäste. Skäggolja hjälper till att vårda hud och skägg för att förebygga problem.

Har du redan utvecklat ett rejält mjällproblem kan du behöva behandla med mjällschampo först för att döda svampen, och sedan följa upp med daglig skäggolja för att underhålla hud och skägg så att problemet inte kommer tillbaka igen. Välj gärna en skäggolja som innehåller ingrediens kända för att motverka svamp.

För att förebygga tilltäppta talgkörtlar

Har man problem med fet hud och tilltäppta talgkörtlar kan det kännas logiskt att skippa skäggoljan. Att tillföra ännu mer fett måste väl göra situationen ännu värre, eller hur? Sanningen är att problemfylld fet hud med många tilltäppta talgkörtlar ofta är en reaktion på att huden är för torr. Kroppen försöker helt enkelt kompensera genom att producera massor av talg, och när produktionstakten blir så hög ökar risken för att talgkörtlar ska täppas till. Om man dagligen behandlar huden med skäggolja blir den mindre torr och kroppen kan slappna av och sluta panikproducera enorma mängder talg.

En annan bonus med skäggolja är att den kan tränga in i hårfollikeln och hjälpa till att lösa upp blockeringar på ett varsamt vis som inte orsakar ärr eller klämmskador.

Via skäggoljan kan man också tillföra huden ämnen som har en mild antiseptisk och anti-inflammatorisk effekt, för att ytterligare minska risken för inflammerade talgkörtlar.

För att hålla skägget mjukt och smidigt

Skäggolja hjälper till att hålla skägget mjukt och smidigt. Skägget blir enklare att styla som du vill ha det och känns också bättre mot huden. De flesta skäggbärare föredrar ett skägg som är mjukt och smidigt framför ett som är sticksigt och bångstyrigt.

För att få skägget att dofta som du vill

Skäggolja är en bra metod för att få skägget att dofta som man vill, eftersom det är så enkelt att tillsätta doftämnen – till exempel eteriska oljor – till en skäggolja. Man kan också använda en grundolja som har en doft man gillar, till exempel kokosolja för somrig semesterkänsla eller kallpressad hampfröolja för en mild doft av nyklippt gräs.