Slarva inte med det förebyggande arbetet

Om du går till en klassisk barberarsalong kommer du att få hud och skägg inpackat i en het och fuktig handduk för att förbereda dig för rakningen, och det finns all anledning att härma det här steget även när man rakar sig i hemmet.

Blöt en ren handduk av lämplig storlek i hett vatten, vrid ur den och lägg den sedan över ansikte och hals. Låt den ligga kvar i minst två minuter, helst längre.

Den varma handduken hjälper hudens porer att öppna sig och mjukar samtidigt upp skägget, två saker som förbättrar förutsättningarna för den rakning som ska ske. Genom att genomföra detta steg ökar du chansen att få en behaglig rakning och ett slätt resultat, och minskar risken för hudproblem efteråt.

Torr-raka inte

Oavsett hur stressad man är så bör man inte sätta rakbladet mot ett torrt ansikte och skägg, utan alltid använda sig av en lämplig produkt av typen raklödder, rakgel, rakolja eller liknande.

Det finns ett mycket stort och varierat utbud av produkter på marknaden idag i det här segmentet, så det finns ingen anledningen att nöja sig med något halvbra. Prova tills du hittar en produkt som fungerar optimalt för just dig och dina förutsättningar.

Raka med ett singelblad istället för multiblad

De allra flesta svenska män använder rakhyvlar där rakbladskasetten innehåller tre, fyra eller till och med fem rakblad. Grundkonceptet är att första rakbladet lyfter upp skäggstrået så att nästa rakblad kan skära av det långt ned på strået, vilket ger en slät rakning. Tyvärr ökar denna metod också risken för innåtväxta skäggstrån, vilket i sin tur ökar risken för röda prickar, svullnader, smärta, inflammation och infektioner i huden.

Varför är inte så svårt att förstå när man tittar på vad som händer med skäggstrået vid den här typen av rakning. Det lyfts upp, och skärs sedan av på en punkt som normalt befinner sig under hudens yta. Sedan försvinner rakhyveln och skäggstrået faller ned igen, vilket skapar den släta känslan. När skäggstrået börjar växa igen befinner sig toppen en bit under hudytan istället för precis vid hudytan, så om det växer det minsta snett hittar det inte till utgångshålet igen utan växer sig in i den närliggande huden. Problem kan också lätt uppstå om det har hamnat hudavlagringar, smuts eller liknande i utgångshålet så att skäggstrået inte kan sticka upp utan problem.

Om du har problem med innåtväxande skäggstrån som orsakar irritation rekommenderar vi därför att du testar att raka med en rakhyvel som bara innehåller ett enda rakblad. Det går absolut att åstadkomma en slät rakning även med en sådan hyvel, man får bara justera sin teknik en del.

Genomför alltid efterbehandling

Efter rakningen bör man efterbehandla med en alkoholfri aftershave, till exempel i form av en aftershave-gel som återfuktar huden och har en lugnande effekt. Välj gärna parfymfritt om du har känslig hud.

Den gamla sorters rakvatten med hög alkoholhalt rekommenderar vi inte, eftersom alkohol är både uttorkande och irriterande för huden. Vill man ha något antiseptiskt på huden efter rakningen finns det nu för tiden produkter som är betydligt mer skonsamma.