Tulpanodling

Tulpaner är för det mesta ettåriga växter. Vill man ha stora, lysande granna tulpaner, så är de gamla Darwinhybriderna så som den röda ‘Apeldoorn’ att föredra. De klarar att producera nya, blombara lökar varje år. Tulpaner härstammar i huvudsak från Mellanösterns bergsområden med en hård, lång och kall vinter, en kort, varm vår följd av en varm, torr sommar. Så ni förstår nog varför det inte är så lätt att hitta tulpaner i Sverige. Vill du plantera dina egna tulpaner så är det ganska viktigt att det sker ganska sent. Om jorden vid plantering fortfarande är för varm, kan det störa vilan som löken befinner sig i och göra att löken vaknar och kommer upp. Lökarna behöver dock en sval period för att kunna bilda ett bra rotsystem så att de orkar blomma på våren. Så det är bäst plantera dem när markens temperatur har sjunkit under 10° C. Detta förekommer då  i mitten av september. Om du vill ha en längre blomning så är det smart att plantera en del av lökarna upp och ner.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>